Skip to main content
Τα άγανα μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα του σκύλου και της γάτας και να μετακινηθούν σε διάφορα σημεία, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα μάτια σας ορθάνοιχτα πρέπει να έχετε όταν πηγαίνετε τον σκύλο σας βόλτα σε μέρη με χώμα, καθώς παραμονεύουν τα άγανα. Κι αν έχετε γατούλα που έχει πρόσβαση σε κήπο, να φροντίζετε να τα… εξολοθρεύετε!

Τα άγανα, όπως ενημερώνει ο κτηνίατρος, Δημήτριος Κουτσογιώργος, είναι μια από τις πιο ύπουλες και επικίνδυνες απειλές για τους σκύλους και τις γάτες. Ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Δεν προσπαθούμε να αφαιρέσουμε το άγανο μόνοι μας, καθώς μπορεί να το σπρώξουμε βαθύτερα

Τα άγανα λόγω του σχήματός τους, συχνά, προχωρούν μέσα στο δέρμα.

Αν και πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο που κρύβουν, αυτά τα μικρά αγκάθια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στα ζώα μας.

Τι είναι τα άγανα;

«Τα άγανα είναι οι σπόροι ορισμένων αγρωστωδών φυτών, όπως το κριθάρι και η αγριάδα, οι οποίοι έχουν μια αιχμηρή και αγκαθωτή δομή που τους επιτρέπει να γαντζώνονται εύκολα στο τρίχωμα των ζώων. Λόγω του σχήματός τους, δεν απομακρύνονται εύκολα και, συχνά, προχωρούν μέσα στο δέρμα, προκαλώντας ερεθισμούς, φλεγμονές και σοβαρές λοιμώξεις», επισημαίνει ο κ. Κουτσογιώργος.

Τα άγανα απειλούν την υγεία των κατοικίδιων

Τα άγανα, σύμφωνα με τον κτηνίατρο, δεν είναι απλά ενοχλητικά. Όταν προσκολληθούν στο ζώο, μπορεί να μετακινηθούν προς διάφορα σημεία του σώματος και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

• Στα αυτιά: Αν ένα άγανο εισχωρήσει στο αυτί, το ζώο παρουσιάζει έντονη δυσφορία, κουνάει το κεφάλι του συνεχώς και μπορεί να κλαίει από πόνο. Αν δεν αφαιρεθεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει ωτίτιδα, ή ακόμα και διάτρηση του τυμπάνου.

• Στη μύτη: Ένα άγανο μπορεί να εισχωρήσει στη μύτη και να προκαλέσει φτέρνισμα, αιμορραγία και δυσκολία στην αναπνοή. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να φτάσει στους πνεύμονες.

• Στα μάτια: Εάν ένα άγανο μπει στο μάτι, μπορεί να προκαλέσει έντονο ερεθισμό, επιπεφυκίτιδα, ή ακόμα και σοβαρό τραυματισμό του κερατοειδούς.

• Στις πατούσες: Τα άγανα μπορεί να σφηνώσουν ανάμεσα στα δάχτυλα, προκαλώντας πρήξιμο, κοκκίνισμα και έντονο πόνο. Αν προχωρήσουν μέσα στο δέρμα, μπορεί να σχηματίσουν αποστήματα.

• Στο δέρμα και κάτω από το τρίχωμα: Αν τα άγανα εισχωρήσουν στο δέρμα, μπορεί να δημιουργήσουν σημεία φλεγμονής, αποστήματα και βαθύτερες λοιμώξεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μετακινηθούν μέσα στο σώμα, φτάνοντας ακόμα και σε ζωτικά όργανα.

Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι το ζώο μας έχει πρόβλημα με άγανο

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσογιώργο, ανάλογα με το σημείο όπου έχει εισχωρήσει το άγανο, τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν:

• Αν το ζώο κουνάει συνεχώς το κεφάλι του ή ξύνει τα αυτιά του, πιθανόν να έχει άγανο στο αυτί.

• Το έντονο φτέρνισμα, ρουθούνισμα, ή αιμορραγία από τη μύτη, μπορεί να «μαρτυρούν» πιθανό άγανο στη ρινική κοιλότητα.

• Κόκκινα, δακρυσμένα μάτια ή συνεχές τρίψιμο των ματιών με την πατούσα, μπορεί να δείχνουν πιθανό άγανο στο μάτι.

• Λερώματα με πύον, πρήξιμο, ή πληγές στο δέρμα, συνεπάγεται πιθανό άγανο κάτω από το δέρμα.

• Χωλότητα (κουτσαίνει), γλείψιμο, ή δάγκωμα στα πόδια, πιθανό άγανο ανάμεσα στα δάχτυλα.

Η περιπέτεια υγείας της σκυλίτσας Ράιζα

Ο κ. Κουτσογιώργος εξιστορεί ένα άκρως σοβαρό περιστατικό που είχε με άγανα.

«Η Ράιζα στάθηκε εξαιρετικά άτυχη, καθώς δυο άγανα εισήλθαν από τη μύτη της και έφτασαν μέχρι τον πνεύμονα της, τον οποίο και τρύπησαν! Μια κατάσταση που, αν και σπάνια, ήταν άκρως απειλητική για τη ζωή της.

Εντός 24ωρων και αφού υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία για τον ακριβή εντοπισμό του σημείου που υπέστη τη βλάβη, προχωρήσαμε στη χειρουργική αντιμετώπιση. Θωρακοτομή και αφαίρεση αγάνων, καθώς και μέρους του πνεύμονα (λοβεκτομή) που είχε καταστραφεί από τα άγανα.

Το ειδικό εργαλείο (κοπτοράπτης) με το οποίο έγινε η λοβεκτομή του πνεύμονα.

Ένα χειρουργείο υψηλού ρίσκου, με το αποτέλεσμα να μας δικαιώνει. Η Ράιζα είχε ταχύτατη ανάρρωση.

Ξεκίνησε να τρώει με όρεξη μετά το χειρουργείο και λίγες μέρες μετά επέστρεψε στο σπίτι της χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα!».

Η Ράιζα μετά την περιπέτεια που είχε με την υγεία της.

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε το κατοικίδιό μας;

Η πρόληψη είναι το «κλειδί», όπως υπογραμμίζει ο κτηνίατρος, για να αποφύγουμε τα προβλήματα που προκαλούν τα άγανα. Μερικά απλά, αλλά σημαντικά, μέτρα που μπορούμε να πάρουμε, είναι:

• Τακτικός έλεγχος: Έπειτα από κάθε βόλτα σε περιοχές με χόρτα, εξετάζουμε προσεκτικά το τρίχωμα, τα αυτιά, τις πατούσες και τα μάτια του ζώου μας.

• Καλλωπισμός: Κρατάμε το τρίχωμα του ζώου περιποιημένο, ειδικά στις φυλές με μακρύ ή σγουρό τρίχωμα, ώστε να αποφεύγεται η συσσώρευση αγάνων.

• Αποφυγή επικίνδυνων περιοχών: Αν είναι δυνατόν, αποφεύγουμε περιοχές με ψηλά αγρωστώδη φυτά, ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Τι να κάνουμε αν υποψιαζόμαστε ότι το κατοικίδιο μας έχει άγανο;

Αν παρατηρήσουμε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, δεν προσπαθούμε, όπως συμβουλεύει ο κ. Κουτσογιώργος, να αφαιρέσουμε το άγανο μόνοι μας. Καθώς μπορεί να το σπρώξουμε βαθύτερα. Αντίθετα, επισκεπτόμαστε αμέσως τον κτηνίατρο, ο οποίος θα το αφαιρέσει με ασφάλεια και θα μας δώσει τις απαραίτητες οδηγίες για την αποθεραπεία του ζώου μας.

Πηγή: in.gr